Ikke sikker på hvordan du bruker et kateter?

Hvis du har problemer med å tømme blæren, kan bruk av kateter være den riktige løsningen for deg. Mange synes tanken på å måtte lære seg å kateterisere kan være litt skummel. Det er helt naturlig å føle seg usikker rundt prosessen. Men de fleste kan lære å bruke kateter.

Det krever naturligvis grundig opplæring av helsepersonell og en god del tålmodighet og øvelse. Til gjengjeld opplever de fleste at bruken av kateter blir ren rutine – og kanskje aller viktigst: løsningen som gir dem friheten tilbake, slik at de kan leve et godt liv til tross for vannlatingsproblemer.

Når kan bruk av kateter være en god løsning?

Et kateter er et tynt rør som føres inn i blæren gjennom urinrøret, slik at blæren kan tømmes for urin gjennom kateteret. Bruk av kateter er dermed en alternativ måte å tømme blæren på dersom du ikke kan late vannet normalt.

Det finnes både permanente katetre og engangskatetre. Engangskateter kastes umiddelbart etter bruk. I dag er engangskateter den foretrukne metoden, da det reduserer risikoen for blant annet urinveisinfeksjoner sammenlignet med bruk av permanente kateter, samtidig som det er en effektiv og enkel metode for å tømme blæren.

Hvis du har problemer med å tømme blæren, kan bruk av kateter derfor være løsningen. Det kan være flere grunner til at du har problemer med å late vannet, men noen av de hyppigste årsakene er:

  • En svak blæremuskel
  • Nevrologiske tilstander som påvirker urinveiene
  • Forsnevring av urinrøret, ofte som følge av alder
  • Bivirkninger fra medisin.

I slike tilfeller vil bruk av kateter dermed kunne lette problemene og gjøre det mulig å tømme blæren på en diskré måte.

Bruk av kateter: Tips og gode råd

Hvis du har behov for kateterisering vil du først og fremst få en grundig opplæring og veiledning av helsepersonell, ofte en uroterapeut. De kan hjelpe deg med å finne det best egnede kateteret for deg, og veilede deg i en god rutine. Det er også noen generelle råd du kan følge for å sikre en god rutine:

  1. Sørg for god hygiene: Vask hendene grundig før og etter kateterisering for å redusere risikoen for infeksjon. Du bør også vaske deg daglig rundt åpningen av urinrøret med vann og eventuelt en mild intimsåpe.
  2. Ta deg tid: Ta deg tid og vær tålmodig under innføringen av kateteret. Det er en god idé å samle alt nødvendig utstyr før du starter kateteriseringen.
  3. Tøm blæren regelmessig: Du bør som utgangspunkt tømme blæren hver 3-4. time, slik at du etablerer en fast rutine. Særlig i starten kan det være en god idé å sette alarmer på mobilen slik at du ikke glemmer det. Antall kateteriseringer per dag vil variere fra person til person, og du bør alltid følge anbefalingen du har fått fra helsepersonell.
  4. Drikk rikelig med væske: Som en tommelfingerregel bør du drikke mellom 1,5-2 liter væske per dag – og helst vann. På denne måten skyller du både urinledere, nyrer og blæren godt, slik at avfallsstoffene kommer ut, og risikoen for urinveisinfeksjoner reduseres.

Bestill gratis prøver på katetre hos Coloplast Assistanse

Riktige hjelpemidler kan være til stor hjelp dersom du opplever vannlatingsproblemer. Med pålitelige engangskatetre kan du oppnå maksimal trygghet og diskresjon i hverdagen. Er du i tvil om hvilke katetre du skal velge, eller har spørsmål om hvordan du bruker dem, kan du melde deg inn i Coloplast Assistanse.

Her kan du bestille gratis vareprøver av katetre, slik at du kan prøve forskjellige varianter og finne produktene som passer deg. Når du melder deg inn i Coloplast Assistanse får du også tilgang til gode råd og inspirasjon som kan hjelpe deg i hverdagen.

Du kan melde deg på månedlige e-poster eller løpende følge oppdateringer på Coloplasts nettsider når det passer deg. Du har også mulighet for å kontakte sykepleierne ved Coloplast. De kan svare på spørsmålene dine og gi støtte og veiledning over telefon når du trenger det.